Mainos

Vanhan nurmikon hoito

Mainos
Pihalla on noin 20 vuotta vanha nurmikko, jossa kasvaa runsaasti rikkaruohoa, pääasiassa voikukkaa. Maaperä on erittäin kivikkoinen, päällä on pa­rin­kym­me­nen sentin multakerros. 

Jos haluat vanhasta nurmikosta kauniin viheriön, se pitäisi perustaa kokonaan uudelleen. Pienet toimenpiteet, kuten ravinnelisäykset ja paikkauskylvöt, tarjoavat vain hetkellistä helpotusta.

Aloita nurmikon uudistaminen jyrsimällä vanhan nurmikon pinta rikki. Vanhan kasvualustan voit hyödyntää maanpinnan tasauksiin ja kuoppien täyttämiseen. Levitä tasatun pinnan päälle tasavahva kerros uutta hyvää multaa, joka kannattaa lannoittaa ja kalkita, ellei myyjä ole sitä jo tehnyt. Tasaa ja tiivistä multa ennen heinänsiementen kylvämistä. Peitä siemenet lopuksi kevyesti rauta- tai heinäharavalla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Vaarana on, että sitkeät monivuotiset rikkakasvit työntyvät uuden multakerroksen läpi, ellei niitä hävitetä ennen uuden kasvualustan levittämistä. Kemiallisilla rikkakasvien torjunta-aineilla hävitys tehdään niin, että maanpinnan tasauksen jälkeen pinnan annetaan vihertyä, jonka jälkeen alue käsitellään esimerkiksi jollain glyfosaattivalmisteella. Käsittelyn voi tarvittaessa toistaa. Rikkakasvien kellastumisen jälkeen eli noin kahden viikon kuluttua tasatun pinnan päälle voi levittää uuden mullan. Torjunta-aineen käyttöohjeisiin on hyvä perehtyä ennen aloittamista.

Yksi vaihtoehto on kuorituttaa koneella pahasti rikkaruohottunut pintamulta kokonaan pois ja tasata tulevan nurmikon pohja rikkaruohottomilla täyttömailla ennen kuin levität päälle uuden hyvälaatuisen mullan.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)