Mainos

Tuijat ruukussa talven yli

Mainos

­Kär­si­vät­kö tuijat ruu­kuis­sa?­Meil­lä kasvaa viisi ka­na­dan­tui­jaa 50 litran sa­vi­ruu­kuis­sa, kuistin ete­län­puo­lei­sel­la seinällä. Talveksi suojasimme ne havuilla ja kuivilla lehdillä. Seuraavana kesänä niihin ilmestyi ruskeita oksia sinne tänne. Syksyllä suojasimme ne vihreällä puu­tar­ha­ver­kol­la, joka toimii samalla myös ke­vät­suo­ja­na. Menneenä kesänä rusketus lisääntyi. Miten kastelemme ja hoidamme?

Isojen, ainavihantien kasvien talvettaminen ruukuissa on Suomen oloissa hankalaa. Tuijan luonnollisen kasvupaikan maa on märkä tai vähintään tuore, runsas- tai keskiravinteinen ja turvepitoinen. Sopiva paikka on puolivarjoisa tai varjoisa. Liian aurinkoinen seinusta kuivattaa neulasia, varsinkin kevättalven aikana, jos juuristo ei saa korvaavaa nestettä ympäröivästä maasta. Tuija voi menestyä myös aurinkoisella paikalla, mutta silloin maan laadun on oltava hyvä. Tällöin juuret löytävät kaukaa ja syvältä riittävästi ravinteita ja kosteutta. 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Ruukuissa kasvavat havut kärsivät, kun juuriston elinolot ovat rajoitetut. Kylmän talven aikana pakkanen jäähdyttää ruukkumullan, jonka seurauksena oksisto kuivuu. Kesän aikana lämmin keli kuivattaa ahtaissa oloissa kasvavaa havua lisää. Jos mahdollista, voit istuttaa tuijat syksyllä maahan niille sopivaan paikkaan tai siirtää ruukut vähemmän aurinkoiselle paikalle. Suojaa juuristoa rakentamalla talveksi ruukkujen ympärille esimerkiksi puupinnoitteinen, styroksilevyllä vuorattu talvisuoja. Lumisena talvena, voit kasata talvisuojan ympärille eristävän lumikerroksen. Myös rakennuksen seinä antaa jonkin verran suojaa ja lämpöä kasville.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)