Mainos

Pylvästuijat ruskettuivat

Mainos

Istutin viime kesänä toista metriä korkeita pylvästuijia puo­li­var­joi­sel­le paikalle. Kastelin taimia sään­nöl­li­ses­ti ja ne kasvoivat hyvin koko ke­sän.

On­gel­mat alkoivat elokuussa, kun olin lannoittanut tuijat syys­lan­nok­sel­la. Puolentoista viikon kuluttua siitä ne ruskettuivat puolivälistä alaspäin. Etenkin uloimmat havunoksat rus­ket­tui­vat. Talven jäljiltä pensaat ovat ruskettuneet lisää, mutta neulaset ovat kuitenkin vaa­lean­vih­rei­tä oksien päis­sä.

­Kuo­le­vat­ko kaikki pensaat? Leikkaanko ruskeat osat pois? Ti­mant­ti­tui­jil­le ei käynyt sa­man­lai­ses­ta lan­noi­tuk­ses­ta huolimatta näin. Milloin havukasveja pitää lannoittaa? Ongelma johtunee syys­lan­noi­tuk­ses­ta, koska yksi lan­noit­ta­mat­ta jäänyt pensas on komea ja vihreä.

Arvelen syyslannoituksen olevan ongelman aiheuttaja. Vastikään istutettuja taimia ei tarvitse eikä saakaan ruveta lannoittamaan. Niiden on annettava juurtua rauhassa. Vasta sitten kasvit voivat tarvita lannoitusta, silloinkin maaperän luontaisen kasvukunnon mukaan.

Ruskettumisesta huolimatta pensaita ei kannata heti keväällä leikata. Oksia on ensin parasta tarkastella kynnellä raaputtaen. Siten näkee, onko niissä elämää. Sen näkee myös sitten, kun eläviin oksiin alkaa kasvaa uusia versoja. Kuivuneisiin oksiin ja niiden haaroihin niitä ei kehity. Ne voi leikata pois.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Yleensä havukasveja ei tarvitse lannoittaa. Niiden juuristoon muodostuu melko pian sienirihmastoa, joka huolehtii ravinnon otosta aivan kuten luonnonpuillammekin. Tosin nopea ja rehevä kasvu saadaan aikaan lisälannoituksella. Eräs lannoitustapa on tuoda syksyllä kuohkeata kompostia maanpinnan katteeksi. Eloperäinen aines myös suojaa maata jäätymiseltä, mikä on tärkeätä varsinkin vastaistutetuille havupensaille. Lannoittipa miten hyvänsä, on pidettävä huoli, ettei lannoite mene rikkakasvien tai nurmikkoheinien hyväksi.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)