Mainos

Perennoja syreenin juurelle

No image
Mainos
Voiko syreenin juurelle istuttaa perennoja, esimerkiksi kuunliljoja? Kuinka kauas puusta istutukset pitää tehdä? Kärsiikö puu nuorten versojen kat­ko­mi­ses­ta, jos ympäristöä kaivellaan? Versoja tuuppaa tosi tiheään puun ympärillä. Kasvaako sellaisessa maassa yleensä mikään perennakasvi vai viekö juuristo kaiken voiman? Olen nähnyt lukuisia kuvia eri puiden, esimerkiksi männyn tai koivun juurelle istutetuista perennoista. En tiedä tarkalleen, mikä syreeni omamme on. Se haarautuu moneksi ohueksi rungoksi alhaalta asti.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Maasta puskevat versot ovat uusia syreenin alkuja, joiden avulla vanha kasvusto aikanaan uusiutuu. Muutaman verson katkeaminen ei häiritse syreenin hyvinvointia, mutta tarpeetonta maanmylläystä, oksien typistämistä ja juurien katkomista kannattaa kuitenkin välttää.

Isojen puiden ja pensaiden alustoilla viihtyvät pääsääntöisesti perennat, jotka tyytyvät niukkaan multatilaan ja vaatimattomiin kasvuolosuhteisiin. Tällaisia ovat muun muassa talviot, rönsyansikka, suikeroalpi, maksaruohot ja akankaalet. Kuunliljat vaativat noin 40 senttiä syvän multatilan, joka kannattaa tehdä reilun puolen metrin etäisyydelle pensaan uloimmista oksista. On todellakin olemassa vaara, että syreenin vahva juuristo levittäytyy nopeasti perennojen kasvualustaan. Juurten kasvu kukkapenkkiin voidaan estää juurimatolla, joka upotetaan mullan alle seinämäksi syreenin ja perennojen väliin.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)