Mainos

Mitä kasveja pergolan suojaksi VI vyöhykkeelle?

No image
Mainos
Pystytimme viime syksynä 3m x 2m suuruisen pergolan lasten leikkikentän lä­hei­syy­teen. Paikka on valoisasta varjoisaan. Haluaisimme siitä majan lapsille ja seu­rus­te­lu­pai­kan vanhemmille. Mitä kasveja laittaisimme köyn­nös­tä­mään ja ympäröimään pergolaamme? Asumme aika pohjoisessa vyöhykkeellä VI.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Humala (Humulus lupulus) on hyvä, vaatimaton ja nopeakasvuinen köynnös, ja sen kävyt ovat hauskan koristeelliset. Humalan lisäksi VI vyöhykkeellä menestyy siperiankärhö (Clematis sibirica), jolla on kesäkuussa kellanvalkeat kukat. Istuttaisin molempia köynnöksiä pergolaanne, jolloin siitä tulee rehevä ja moni-ilmeinen.

Lisäksi pergolassa voisi kokeilla jotakin kestävää korkeaksi kasvavaa pensasruusua, esim. tornionlaaksonruusu (Rosa majalis ’Tornedal’) tai kempeleenruusu (Rosa x malyi ’Kempeleen Kaunotar’), joka on helppohoitoinen ja voimakaskasvuinen. Monet korkeat pensasruusut muuttuvat köynnöstäviksi, kun niillä on tuki jota pitkin kiipeillä. Ruusumaja kuulostaa aika houkuttelevalta, eikö vain? Istuta vielä köynnösten juurelle jotakin reheväkasvuista perennaa esim. tarhapäivänliljaa (Hemerocallis Hybrida-ryhmä), niin saat vihermajasta entistä rehevämmän.

Hanna Hentinen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)