Mainos

Kuusiaita näkösuojaksi

No image
Mainos
Miten perustetaan kuusiaidanne aukealle savimaalle Keski-Suomeen? Onko olemassa kapeahkoa lajia, joka ei kasvaisi taivaisiin asti vaan kurkottaisi noin vii­si­met­ri­sek­si? Se tarjoaisi ympäri vuoden sopivasti näkö- ja tuu­len­suo­jaa, mutta ei muuttaisi pihamaata liian varjoisaksi.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kuusivalikoimista ei oikein löydy täysin kriteerejänne täyttävää lajia. Aidaksi yleisimmin istutettava laji on perinteinen metsäkuusi, joka pidetään säännöllisesti leikkaamalla halutuissa mitoissa. Serbiankuusi, Picea omorika, on puolestaan kapeakasvuinen jalokuusi, mutta korkeutta sillekin tulee ajan mittaan reippaasti yli viisi metriä.

Yksi mahdollisuus pihanne aidanteeksi on yhdistelmäistutus korkeista lehtipensaista ja havupuista. Serbiankuuset täydentäisivät rykelminä pensasaidannetta paikoissa, missä suojaa tarvitaan eniten.

Savimaalle kasviaidannetta perustettaessa on tärkeää huolehtia, ettei kasvualustasta muodostu vesihautaa. Maan kuivattamisesta huolehditaan tarvittaessa salaojituksen avulla. Taimien istutusalustaksi kaivetaan yhtenäinen, noin 50 senttiä syvä ja leveä kaivanto, joka täytetään hyvällä mullalla ja muotoillaan pinnasta hieman kuperaksi.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)