Mainos

Kasveja lumiseen paikkaan

Mainos

Mitkä perennat tai pensaat menestyvät lumimassojen al­la?­Ke­vät­tal­vel­la paikassa saattaa olla yli kaksi metriä korkea lumivalli, joka sulaa hyvin hitaasti ja myöhään. Tulp­paa­neis­ta minulla on huonoja kokemuksia.

Omassa puutarhassani en ole huomannut lumesta mitään haittaa perennoille. Lumen sulamista voi nopeuttaa kevättalvella kylvämällä tuhkaa hangelle. Lumen sulettua tulppaanit ja muut sipulikasvit alkavat kasvaa nopeasti ja kukkivat hyvin. En ole huomannut myöskään pensaiden tai orapihlaja-aidan kärsivän, vaikka niiden oksat painuvatkin pahasti maata myöten ja joskus joku oksa saattaa murtuakin. Keväällä heti lumien sulettua on vain otettava talikko käteen ja nostettava sen avulla piikkiset ruusujen ja orapihlajien varret ja oksat pystyyn. Joudun usein keväällä tukemaan pensaiden oksia ylös.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Tulppaaneista saadut huonot kokemukset voivat johtua joko liian laihasta tai liian savisesta maaperästä. Niin sanotut kasvitieteelliset tulppaanit ovat helpompia kasvatettavia kuin pitkälle jalostetut tarhatulppaanilajikkeet, jotka tarvitsevat ravinteikkaan maan ja ehkä myös uudelleen istutuksen lehtien kuihduttua kukinnan jälkeen. Tämän voi jättää tekemättäkin, jos lannoittaa tulppaaneitaan aikaisin keväällä, kun ensimmäiset lehtien kärjet nousevat maasta. Juuri niihin aikoihin muodostuvat seuraavan kevään kukkasilmut ja tulppaanit tarvitsevat runsaasti ravinteita. Jotta lannoituksesta olisi jotain hyötyä, on paras käyttää kastelulannoitteita, jotka annostellaan maahan tehtyjen reikien kautta.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)