Mainos

Kalkinsuosijat ja -karttajat samaan istutukseen

Mainos

Miten istutan kal­kin­kart­ta­jia ja -suosijoita samaan penkkiin? Viherpiha-lehdessä näkyy silloin tällöin pihoja, joihin on istutettu havujen ja alp­pi­ruusu­jen viereen esimerkiksi kuunliljoja tai kur­jen­pol­via. Täytyykö multa-alueita rajata esteillä, jotta hapan ja tavallinen multa eivät sekoitu?

Ongelmia voi ilmetä, jos maa on niukkahumuksinen hiekka- tai moreenimaa. Silloin kannattaa valita paikalle sopivat, happamasta kasvualustasta pitävät kasvit. Niukkahumuksinen puutarhamaa paranee vähitellen, kun pinnalle levittää vuosittain lehtiä ja muuta orgaanista jätettä. Kastemadot kuljettavat ne syvemmälle maahan parantamaan kasvualustaa.

Vanha puutarhamaa, jossa on viljelty kauan puutarhakasveja, on yleensä hyvin humuspitoista. Siinä viihtyvät sekä kalkinkarttajat että -suosijat. Tosin vanha puutarhamaa voi olla jopa emäksistä, jos sitä on pitkään lannoitettu tuhkalla.

Oman pihamaani pH-arvo on 5,5 eli maa on lievästi hapanta. Siinä näyttävät menestyvän erilaiset kasvit, mutta se onkin hyvin runsasmultaista maata.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)