Mainos

Apua kasvivalintoihin

No image
Mainos
Olemme ensi kertaa laittamassa omaa pihaa. Haluaisin poh­joi­sen­puo­lei­sel­le etupihalle alppiruusun, mutta mikä lajike kestäisi Suomen oloissa? Alue on neljän neliön suuruinen. Eteläiselle takapihalle mietimme jotain köynnöstä. Keskellä pihaa on kuollut ko­ris­te­kir­sik­ka­puu. Mitä is­tut­tai­sim­me sen tilalle?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka nykyisin on saatavilla useita hienoja kotimaisia alppiruusuja, näyttää siltä, että kestävin on vanha puistoalppiruusulajike Rhododendron catawbiense ’Grandiflorum’. Se on terve, tanakka ja kukkii violetinpunaisin kukin vuodesta toiseen. Neljän neliömetrin alueelle mahtuu hyvin kolme alppiruusua ja niiden alle ja alueen reunoille 20 peittokurjenpolvea (Geranium cantabrigiense). Alppiruusut viihtyvät paremmin, kun eivät kasva yksinään. Tiheä maanpeittoperenna suojaa alppiruusujen juuria.

Aurinkoisen paikan köynnökseksi sopii säleikkövilliviini (Parthenocissus inserta). Se saa auringossa hienon hehkuvanpunaisen syysvärin. Villiviinikin pitää siitä, että sen juurella kasvaa maanpeittoperennaa. Rotevalehtinen vuorenkilpi (Bergenia cordifolia) on kaunis villiviinin kaverina.

Onko kuollut kirsikkapuu paikassa, joka tarvitsee puuta? Haluatteko, että puu antaa varjoa tai näkösuojaa vai ainoastaan esteettistä iloa? Minkälaiset ovat pihan kasvuolot? Minkälaista puustoa naapurustossa kasvaa? Kuinka suuri takapihanne on? Tällaiset seikat vaikuttavat puulajin valintaan ja istutuspaikkaan. Varhain keväällä kukkiva rusokirsikka (Prunus sargentii) on pienen pihan kaunis ja nopeakasvuinen koristepuu. Savisen maaperän pihapuu voisi olla tuuhea ja leveälatvuksinen terijoensalava (Salix fragilis ’Bullata’).

Hanna Hentinen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)