Mainos

Viiniköynnöksen lisäys

No image
Mainos
Miten ’Zilga’-vii­ni­köyn­nös­tä lisätään?

`Zilga`-lajiketta voidaan kasvattaa pistokkaista, kuten muitakin viiniköynnöksiä. Lisääminen onnistuu puutuneista versoista, jotka leikataan talteen syysleikkauksen yhteydessä. Myös kesän aikana otettuja puutumattomia varsipistokkaita voi käyttää.

Syksyllä kerätyt versot säilytetään talven yli viileässä, 0–3-asteisessa tilassa esimerkiksi muoviin käärittynä. Oksat pätkitään kevättalvella 20 sentin mittaisiksi. Jokaiseen pistokkaaseen jätetään kaksi silmua. Oksat juurrutetaan kosteassa kylvö- tai pistokasmullassa muovihupun alla 25 asteen lämpötilassa.

Kesäpistokkaat pistetään multaan heti leikkaamisen jälkeen. Ensiksi alin lehti poistetaan ja ylintä lehteä typistetään haihdunnan vähentämiseksi. Pistokkaat sijoitetaan varjoisalle, lämpimälle paikalle muovin tai lasin alle. Uuttera sumutus ja säännöllinen tuuletus edistävät juurtumista.

Viiniköynnöstä voidaan kotioloissa lisätä myös taivukkaista. Verso taivutetaan keväällä maata vasten, ankkuroidaan paikoilleen ja mullataan kevyesti niin, että oksan päätä jää näkyviin vain noin 20 senttiä. Lopuksi latva katkaistaan. Mullattu verso muodostaa kesän aikana juuria. Se voidaan irrottaa emotaimesta yleensä seuraavana keväänä.

Kuva: Teija Heinonen

Lue lisää:

Näin onnistut viiniköynnöksen kasvatuksessa

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)