Mainos

Värililjan lisäys

No image
Mainos
Toivoisin ohjeita värililjojen jakamisesta. Mihin vuo­den­ai­kaan­se on tehtävä ja miten?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Värililjat ovat jalostettuja lajikkeita, joita voi lisätä vainkasvullisesti jakamalla. Jakaminen on oikeastaan pistokasmonistusta,sillä sipuleista irrotetut sipulisuomut juurrutetaanpistokkaina.

Homma on parasta tehdä silloin, kun kasvi on parhaassakasvuvoimassaan eli juuri ennen kukintaa tai hetisen jälkeen. Sipuleita ei tarvitse nostaa ylös, vaan maatakaivetaan sipuliin asti. Sipulista irrotetaan varovasti ulompiasuomuja, kerrallaan niistä voi ottaa noin puolet. Samastaliljasta voi ottaa lisää suomuja lisäystä varten jo parinvuoden päästä.

Sipulisuomut pistetään riveihin hiekan ja turpeen seokseenlaatikkoon. Pistokkaiden laatikoiden, hiekan ja turpeenon oltava puhtaita.Laatikoita pidetään varjoisessa paikassa lasin tai muovinalla. Sipulisuomut juurtuvat parhaiten kasvihuoneessatai lavassa. Ne mätänevät helposti, jos niitä kasteleeliikaa.

Suomujen tyvelle muodostuu melko pian 1–3 pikkusipulia.Kun niissä on juuria, ne koulitaan laatikoihin ja istutetaanmyöhemmin avomaalle. Elleivät ne ole juurtuneetriittävästi ennen kylmän tuloa, ne talvetetaan viileässä paikassa.Juuri ostettujen liljojen sipulisuomut ovat pehmeitä, eikäniistä kannata ottaa pistokkaita. Pistokaslisäykseenryhdytään vasta, kun sipulit ovat hyvin juurtuneet ja sipulisuomutsaaneet täyden nestejännityksen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)