Mainos

Tillipionin ja peikonnauhuksen siemenlisäys

No image
Mainos
Pihallani kasvaa tillipionia ja pei­kon­nau­hus­ta. Monet ovat ky­sel­leet,on­nis­tuu­ko niiden lisääminen sie­me­nis­tä.On­ko siemenien oltava täysin kypsiä ennen keruuta? Säi­ly­te­tään­kö­sie­me­net talvella kylmässä? Kylvetäänkö ne heti keväällä maahanvai pitääkö ne esikasvattaa ruukuissa sisällä? Kuinka pian sie­men­tai­me­ta­loit­ta­vat kukintansa?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Komea pioninne ei ole oikea tillipioni vaan kartanopioni, joka ontilli- ja kuolanpionin risteymä. Melkein kaikki meillä kasvatetut tillipionitovat tätä risteymää. Vahinko ei ole suuri, koska tillipioni on pienikasvuinenja huonosti viihtyvä laji.

Pionilajeja voidaan lisätä siemenistä, mutta ei risteymiä eikä lajikkeita.Nekin tekevät toisinaan siementä. Jos niitä kylvää, jälkeläiseteivät ole samaa lajiketta.Pionit kasvavat hitaasti. Ne itävät samana kesänä tai syyskylvössäseuraavana keväänä. Ensimmäisenä kesänä kasvaa vain sirkkajuuri,joten kasvista ei näy elonmerkkejä maan pinnalla. Vasta seuraavanakeväänä ilmestyvät ensimmäiset lehdet.

Aikaisin kukkivien lajien, kuten kuolanpionin, siemenet kannattaalaittaa maahan, kun ne ovat kypsyneet. Silloin sirkkajuuret ehtivätkasvaa jo saman kesänä.Usein jalostamattomien luonnonlajien ympäriltä löytyy paljon siementaimia.

Edellytyksenä on, ettei taimien välejä ole harattu. Keväälläsiementaimet voi varovasti kaivaa ja koulia taimipenkkiin vahvistumaan.Kuvanne nauhuskaan ei ole oikea peikonnauhus vaan nukkanauhus.Monet nauhukset myydään yhä väärillä nimillä. Viljelijätovat haluttomia muuttamaan nimiä, koska taimikauppiaat ovat tottuneetniihin.

Nauhukset itävät yleensä helposti. Siemenet kylvetään joko syksyllätai keväällä. Täytyy vain katsoa tarkkaan, että siementä onmuodostunut, sillä usein kehittyy vain siemenhahtuvia.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)