Mainos

Raparperin lisäys

No image
Mainos
Voiko raparperia lisätä juu­ren­pa­las­ta?

Raparperin lisääminen juurakosta onnistuu toki. Paras ajankohta kasvuston jakamiselle on varhainen kevät, jolloin versot ovat vain muutaman sentin mittaisia. Toinen vaihtoehto on syksy, kun kasvu on päättynyt.

Uuden raparperintaimen voi kasvattaa varsin pienestä juurakosta. Sadon makuun pääsee kuitenkin nopeammin, jos jakoperään jätetään reilusti juurakkoa sekä useita lehtiä tai kasvusilmuja.

Raparperin kasvualusta kannattaa valmistella huolellisesti, sillä mehevävartinen vihannes on pitkäikäinen. Se viihtyy kasvupenkissään kymmeniä vuosia.

Raparperi suosii valoa ja lämpöä, joten se menestyy parhaiten ravinnepitoisessa ja kuohkeassa, kosteutta pidättävässä syvämultaisessa maassa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Perustamisvaiheessa maa muokataan vähintään puolen metrin syvyydeltä. Istutuskuopan pohjalle levitetään esimerkiksi hyvin palanutta karjanlantaa tuomaan kasvuun puhtia.

Karjanlannan vaihtoehtona kasvualustan peruslannoitteeksi voidaan käyttää myös kompostimultaa, kanankakkarakeita tai moniravinteisia seoslannoitteita.

Raparperin juurakko istutetaan hieman entistä syvempään, eli lehtiruotien välissä näkyvä silmu jätetään noin parin sentin verran maan pinnan alapuolelle.

Istutuksen jälkeen on tärkeää huolehtia kastelusta ja kukkavarsien poistamisesta. Taimen annetaan vahvistua vähintään yhden kasvukauden ajan ennen sadon korjaamista.

Lue lisää:

Opas raparperin kasvatukseen

Raparperi menestyy myös ruukussa – katso ohjeet

Miksi raparperin varsista tulee ohuita ja pitkiä?

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)