Mainos

Mansikan tuholainen

No image
Mainos

Mikähän on noin 0,5 senttiä pitkä, mustapäinen toukka, joka tuhosi valtaosan man­sik­ka­sa­dos­ta­ni? Sitä esiintyi mansikan lehdillä, varsinkin uudet lehdet oli syöty reikäisiksi. Osa toukista oli myös mansikan kiin­ni­tys­koh­das­sa ja aiheutti marjan na­his­tu­mi­sen. Nyt miltei koko mansikkamaa on ikävän näköinen, kun lehdet ovat reikäisiä.

­Voin­ko ottaa tällaisista taimista rönsyjä, kun uusin osan man­sik­ka­maa­ta? Tämä on ensimmäinen kerta, kun toukkia on näin paljon, vaikka olen viljellyt mansikkaa jo noin 20 vuotta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kysymyksessä lienee joko hilla- tai mansikkanälvikäs tai molemmat. Sekä aikuiset kuoriaiset että vajaan sentin pituiset mustahkot toukat verottavat mansikkakasvustoa vioittamalla sekä lehvästöä että kukkia ja raakileita. Nälvikkäät tärvelevät lehtiä syömällä niihin reikiä ja kalvamalla ikkunamaisia kuvioita. Suurilukuisen kuoriaisarmeijan jäljiltä koko mansikkakasvusto saattaa olla hyvinkin repaleinen ja huonokuntoinen.

Mikäli mansikat ovat terveitä ja tuholaisongelma saadaan kuriin, rönsyjä voi harkiten hyödyntää lisäysmateriaalina. Osa nälvikkäistä talvehtii mansikkamaalla, osa lähialueen metsiköissä. Rönsytaimien viljely harsokatteen alla estää tuholaisten siirtymisen vanhasta penkistä uudelle kasvupaikalle. Mahdolliset torjuntaruiskutukset tehdään ennen mansikan kukintaa. Tarkoitukseen sopivia kasvinsuojeluaineita ovat esimerkiksi Bioruiskute, Malan ja Malasiini.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)