Mainos

Lumipalloheiden ja rusokuusaman lisäys

No image
Mainos
Voiko lu­mi­pal­lo­heit­tä ja rusokuusamaa lisätä pis­tok­kais­ta?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Lumipalloheiden ja rusokuusaman lisäys käy päinsä pistokkaasta, mutta se ei välttämättä onnistu ensimmäisellä yrittämisellä. Ammattiviljelijät lisäävät kumpaakin pensasta sekä puutumattomista kesäpistokkaista että puutuneista talvipistokkaista.

Kesäpistokkaat ovat pehmeitä, kasvussaan olevia nuoria versoja ja niiden latvoja. Pistokkaat tarvitsevat hyvin kosteaa ilmaa juurtuakseen hyvin. Sellaista tilaa ei ole helppo järjestää kotioloissa.

Taimitarhoilla pistokkaat juurrutetaan muovihuoneissa tai -tunneleissa, joissa on automaattiset sumumonistuslaitteet. Kotioloissa muovitunneli kannattaa tehdä hieman varjoiseen paikkaan, jolloin pistokkaita ei tarvitse suihkuttaa niin usein.

Talvipistokkaat leikataan taimitarhoilla syksyllä. Pistokkaat säilytetään talven yli kosteassa varastossa lähellä 0 astetta, jotta ne muodostavat kallusta eli juurtumissolukkoa talven aikana.

Keväällä talvipistokkaat otetaan varastosta ja juurrutetaan muovin alla, kasvihuoneessa tai jopa suoraan avomaalla. Jälkimmäinen tapa käy vain helposti juurtuville kasveille, kuten pajuille, marjapensaille ja poppeleille.

Aikaisemmin pistokkaat leikattiin talvella ja säilytettiin lumihangessa kevääseen. Lumien sulettua ne istutettiin lavatarhaan tai avomaalle juurtumaan. Tästä voi päätellä, että pensaiden pistokaslisäys ei ole ihan helppoa. Aina kannattaa toki yrittää.

Pentti Alanko

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)