Mainos

Kurjenmiekat hädässä

No image
Mainos
Ja­pa­nin­kää­piö­kur­jen­miek­ka on rönsynnyt komeasti vanhan taloni pi­ha­pii­ris­sä. Viime vuosina kasvia on kuitenkin vaivannut jokin tau­ti.­Leh­tiin ilmestyy ruskeita pilkkuja, jotka kasvavat ja peittävät pian koko lehden. Sitten pilkut ilmestyvät seuraavaan lehteen, kunnes koko kasvi on kuollut.Mikä vaivan aiheuttaa ja mikä avuksi?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjeestänne ei täysin selviä, mistä kasvista on kysymys. En ole kirjallisuudesta löytänyt tietoa ”japaninkääpiökurjenmiekasta”.

Japaninkurjenmiekkaa (Iris ensata eli I. kaempferi) kasvatetaan meillä hyvin harvoin. Ehkä tarkoitatte tarhakurjenmiekkoja (IrisGermanica-ryhmän lajikkeet) tai vain 10–30 sentin korkuisia, aikaisin kukkivia pikkukurjenmiekkoja (Iris Pumila-ryhmän lajikkeet).

Kurjenmiekoilla on kaksi taudinaiheuttajaa, joiden oireet sopivat selostukseenne. Tarkkaan määritykseen tarvitaan näyte sairaasta lehdestä.

Eräs yleinen laikkusieni aiheuttaa lehtiin ruskeita pistemäisiä jälkiä, jotka lisääntyvät nopeasti. Tauti ilmenee vasta kukinnan jälkeen, ja syksyyn mennessä lehdet ovat lakastuneet. Siitä huolimatta kurjenmiekat kukkivat seuraavana vuonna, koska vararavintoa on ehtinytmuodostua ennen taudin ilmenemistä. Sairauden torjuminen on vaikeaa, sillä se vaatii toistuvia torjunta-aineruiskutuksia.

Toinen mahdollinen taudinaiheuttaja on harvinainen kurjenmiekanruoste, jonka laikuissa on ruskeaa tahraavaa itiöpölyä.

Kumpaakin tautia voi tehokkaasti vähentää hävittämällä kuihtuneet lehdet, joissa taudinaiheuttajat talvehtivat.

Taudinaiheuttajien itiöitä on saattanut kuitenkin varista taimien ympärille maan pintaan. Sen vuoksi maanpinta on hyvä peittää kompostilla aikaisin keväällä. Tämän jälkeen maata ei saisi pöyhiä kesän aikana.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)