Mainos

Haaveena rantaniitty

No image
Mainos
Ruoppasimme kaksi vuotta sitten merenrannan ve­si­jät­tö­maan, joka olisankkaa kaislikkoa. Nyt meillä on 700 neliötä uutta maata, joka on ko­vak­si­kui­vu­nut­ta kaislan sekaista mu­taa.­Ha­luai­sim­me saada siihen kedon, joka leikataan pari kertaa ke­säs­sä.­Sin­ne voisi myös istuttaa leppiä tai muuta sopivaa. Näin uusi ranta so­pi­siym­pä­röi­vään pe­rin­ne­mai­se­maan.­Mi­ten rantaniitty perustetaan? Jos rantaan tarvitaan multaa, onko jär­ke­vää­hyö­dyn­tää ra­ken­nus­työ­maal­ta saatavaa maata, jossa on hei­nä­paak­ku­ja?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
On hyvä olla kärsivällinen, sillä niitty ei synny vuodessa tai parissa.Perustaminen ei ole helppoa. Kun ruopataan merenrantaa, pintaansaattaa jäädä savea ja liejua, joka on liian hapanta ja kuivuneena kovaa.Sellaisessa ei tahdo kasvaa mikään.

Jos maanpinta on noussut paljon, yhteys kosteaan pohjamaahan onsaattanut katketa. Tällöin kostean niityn lajit eivät tule siinä toimeen.Ruoppauksen mukana on myös saattanut tulla järviruo’on juuria jamaatuneita jäännöksiä, jotka kuohkeuttavat kasvualustaa.Jos perustaa niityn kylvämällä, pintaan sekoitetaan kuohkeaa ja lannoitettuamaa-ainesta, kuten hiekkaa ja turvetta. Silloin niittykasvit saavatilmavan kasvukerroksen ja riittävästi ravinteita.

Kannattaa tarkkailla, mitä kasveja paikalle on tullut. Niistä saa vihjeitä,minkälaiset kasvit tulevat paikalla menestymään. Päivänkakkaran, kissankellontai paimenmataran siementaimet kertovat, että paikka on korotuksenmyötä tullut rantaniittyoloja kuivemmaksi.

Kostealle rantaniitylle sopivat esimerkiksi käenkukka, niittyleinikki,harakankello, ojakellukka, purtojuuri, rantatädyke, rantakukkaja kullero. Istuttakaa tai kylväkää pälviksi niitä niittykasveja, joiden huomaattemenestyvän. Niittysiemeniä myyvät liikkeet antavat tietoja siemenseoksistaan.En suosittele rakennustyömaan multaa. Sen mukana voi tulla yksivuotistentai vielä haitallisempien monivuotisten rikkakasvien kuten juolavehnänjuuria. Jos se ottaa niityn valtaansa, mikään muu ruohovartinenei kasva siinä sen jälkeen. Hyvää peltomultaa voi tuoda.Harmaa- tai tervaleppää voi olla tiheässäkin, sillä ne parantavatmaata lehtikarikkeensa avulla. Kariketta ei saa haravoida pois. Kastemadotkuljettavat leppien lehtiä maahan, jolloin maan kuohkeus ja ravinteisuusparanevat. Aluetta voidaan muuttaa vähitellen niittymäisemmäksileppiä harventamalla.Kannattaa tutustua kirjaan Kukkaniitty (Tammi).

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)