Mainos

Punajuuri ei kasva

Mainos
Miksi punajuuri ei kasva? Kaikki muut vil­je­ly­kas­vit menestyvät joka vuosi ihan kel­vol­li­ses­ti, mutta punajuuri on kitunut jo monena vuonna. Ei auta paikan eikä lajikkeen vaihto. Lehdet kyllä kasvavat normaalisti, mutta juurta ei kehity käytännössä lainkaan. Suurimmat juurikkaat jäävät lä­pi­mi­tal­taan ehkä viisisenttisiksi. 

Koska punajuurta lukuun ottamatta muut viljelykset onnistuvat hyvin, asiat eivät voi olla maassa kovin pielessä. Syy heikkoon mukulanmuodostukseen saattaa löytyä esimerkiksi liian aikaisesta kylvöstä tai sääoloista yleensä. Alkukesän viileät säät saavat punajuuren helposti virittymään kukkaan, mikä puolestaan vie kasvilta energiaa ja heikentää tai jopa estää mukulan muodostumisen. Kylmänarkuuden vuoksi punajuuri suositellaankin kylvettävän, kun maa on lämmennyt 10-asteiseksi. Siemenet kylvetään 2–3 sentin syvyyteen. Kukintariskiä voidaan vähentää esimerkiksi kateharsolla.

Punajuuren mukulan kokoon vaikuttaa myös kasvutila ja viljeltävä lajike. Kylvökset harvennetaan 5–8 sentin välein riippuen siitä, minkä kokoiseksi mukulan haluaa kasvavan. Joidenkin pienimukulaisten lajikkeiden läpimitta on vain 5 senttiä, jopa alle. Sopiva riviväli on 25–30 senttiä.

Hyvinvointia ja sadon muodostumista edesauttavat myös rikkakasvien säännöllinen kitkeminen ja kastelu poutakausina. Mikäli ongelmat yhä jatkuvat, kasvimaan ravinnetila kannattaa selvittää maanäytteen ja viljavuustutkimuksen avulla. Viljavuustutkimuksia tekevät muun muassa Viljavuuspalvelu ja Hortilab.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)