Mainos

Punajuuren kasvatus ja lannoitus

Mainos
Miksi punajuuret näivettyvät? Juurikkaat jäivät kauttaaltaan retiisin kokoisiksi. Jo kasvun aikana naatit olivat aneemisen värisiä ja vaivalloisen kokoisia. Mukuloiden maku oli normaali.

Lehtien aneemisuus johtuu todennäköisesti kasvualustan ravinnehäiriöstä, joten ravinneremontti saattaisi olla punajuurikasmaalla paikallaan. Aneeminen ja kitulias kasvusto viittaa useimmiten typen puutteeseen. Punajuuri hyödyntää hyvin maassa olevia ravinteita, etenkin typpeä, jos sitä on saatavilla. Se varastoi sitä nitraattina mukuloihinsa.

Kohtuullinen typpilisäys on kuitenkin tasapainoisen kasvun edellytys myös punajuurella. Nitraatin kertymisen vähentämiseksi typpipitoinen lannoitus suositellaan annettavaksi kahdessa erässä. Pääravinteiden ohella hivenravinteet ovat punajuurelle tärkeitä kasvun eväitä, etenkin boori ja mangaani.  

Kitulias kasvu voi myös viestittää kalkituksen tarpeesta. Punajuuri viihtyy neutraalissa tai lievästi happamassa maassa, jonka pH-arvo on 6–7. Jos maa on liian hapanta, juurikas ei pysty hyödyntämään kasvualustassa olevia ravinteita parhaalla mahdollisella tavalla. Maan happamuutta voit säädellä kalkitsemalla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Mukulan kokoon vaikuttavat lisäksi muun muassa kasvutila ja viljeltävä lajike. Joidenkin pienimukulaisten lajikkeiden läpimitta on normaalistikin vain muutaman sentin. Kylvökset harvennetaan yleensä 5–8 sentin välein, sopiva riviväli on 25–30 senttiä. Hyvinvointia ja sadon muodostumista edesauttavat myös rikkakasvien säännöllinen kitkeminen ja kastelu poutakausina.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)