Mainos

Omenapuuhun lisää oksia?

Mainos

Puuni on lähes oksaton siltä puolelta, missä metsä on aiemmin varjostanut sitä.

Jos kasvuolosuhteet ovat nyt muuttuneet ja puuta varjostanut metsä on poissa, on mahdollista, että osa latvan oksistosta aivan luonnostaankin hakeutuu kohti valoa. Kasvuvoima riippuu paljon siitä, missä ilmansuunnassa entinen varjopuoli on. Jos se on pohjoissuunnassa, lisäkasvu jää sillä puolella heikoksi. Mikäli se on etelän puolella, voit odottaa parempaa lisäkasvua.

Puut eivät kasvata uusia oksia rungosta, mutta voit määrätietoisin ja maltillisin leikkauksin ohjata osan latvan oksistosta kohti paljasta puolta. On tärkeää pitää leikkaushaavat mahdollisimman pieninä.

Muista, että oksa jatkaa kasvuaan aina läheltä leikkaushaavaa. Valitse siis seuraavaksi kasvusilmuksi aina sellainen silmu, joka on oksan entisellä varjopuolella. Jos puut tekevät uusia nuoria versoja lisävalon ansiosta, voit yrittää taivuttaa ja ohjata niitä paljaalle puolelle. Tee taivutus keväällä tai alkukesällä. Loppukesällä voit tarkistaa, onko nuori verso puutunut uuteen asentoon.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Taivutuksen voi tehdä versolle, joka on kasvanut samana keväänä tai edellisenä keväänä. Vanhaa oksaa ei kannata yrittää taivuttaa. Jos taivutat oksia alkukeväällä, ole varovainen, sillä nuori oksa napsahtaa herkästi poikki.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)