Mainos

Mansikkaa kasvihuoneeseen

No image
Mainos
Mitä mansikkaa voi viljellä kas­vi­huo­nees­sa?

Ammattiviljelyksillä yleisimmät lasin alla kasvatettavat mansikkalajikkeet ovat ’Darselect’ ja ’Elsanta’. Muita käytettyjä lajikkeita ovat muun muassa ’Polka’, ’Korona’, ’Honeoye’ ja ’Bounty’.

Taimet istutetaan yleensä kasvusäkkeihin ja kasvatetaan kouruissa reilun metrin korkeudella. Kasvatuksessa on tärkeää huolehtia ansarin riittävästä tuuletuksesta ja taimien säännöllisestä kastelusta. Mikäli huonelämpötila nousee yli 24 asteen, kasvu häiriintyy.

Veden vähyys ja liian korkea ilmankosteus aiheuttavat puolestaan kalsiumin puutosta, jonka yksi ensioire on lehtien reunojen ruskettuminen. Kasvihuoneessa tarvitaan yleensä myös pölytysapua. Hyönteiset saattavat löytää tiensä huoneeseen, kun ovia ja ikkunoita pidetään auki. Pölyttymistä kannattaa silti edesauttaa esimerkiksi kukkavarsia täristämällä. On myös huolehdittava, ettei lämpötila ansarin sisällä nouse kukinnan aikana yli 20 asteen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Ammattiviljelyksillä käytetään pölytyksessä apuna kimalaisia ja mehiläisiä. Ilmankosteus, valo ja lämpötila on tällöin tehtävä pölyttäville hyönteisille sopivaksi. Harrastajan voi olla vaikea säätää ihanneoloja.

Lasin alla kasvaessaan mansikat ovat alttiina samoille tuholaisille ja taudeille kuin avomaaviljelyksillä. Terve taimimateriaali, puhtaus, ansarin säännöllinen tuuletus ja kasvuston pitäminen ilmavana vähentävät härmä- ja harmaahometartuntoja sekä hidastavat mahdollisten tautien leviämistä.

Mansikan kasvatus kasvihuoneessa on avomaaviljelyä huomattavasti vaativampaa. Lisäksi taimien talvehtiminen lämmittämättömässä kasvihuoneessa ilman lumen antamaa suojaa on hyvin epävarmaa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)