Mainos

Mansikka ei kuki

Mainos
Miksi mansikat eivät kuki? Ne kasvavat pihan ete­lä­puo­lel­la, noin viiden metrin päästä jär­ven­ran­nas­ta. Olen antanut syyslannosta ja hieman ke­vät­lan­nos­ta. Varsisto ei ole liian rehevä.

Totaalinen kukkimattomuus voi viitata kasvualustan ravinnehäiriöön, joko yksittäisen ravinteen puutteeseen tai laajempaan ravinteiden epätasapainoon. Esimerkiksi fosforilla on tärkeä merkitys kukka-aiheiden muodostumiselle. Syyslannoite sisältää muun muassa fosforia ja kaliumia ja on hyväksi mansikan sadon muodostumiselle ja talvehtimiselle.

Kevätlannoitteeksi sopii niukkatyppinen marjakasvien erikoislannoite. Maan happamuus saattaa myös olla mansikalle epäsopiva. Mansikka viihtyy parhaiten happamuusasteen eli pH:n ollessa 6–6,5, jolloin se pystyy hyödyntämään optimaalisesti kasvualustan ravinteita. Maan happamuutta säädellään kalkituksella. Muovilla tai kankaalla katetulle mansikkapenkille ravinnetäydennykset on helpoin antaa kastelulannoitteena. Kasvualustan ravinnetilan selvittäminen esimerkiksi maanäytteen avulla on eduksi viimeistään uutta mansikkamaata perustettaessa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kukkimattomuus voi toki johtua myös pakkasvaurioista. Mansikan kukka-aiheet tulevalle satokaudelle kehittyvät jo edellisenä syksynä. Jos kovat pakkaset yllättävät maan ollessa paljas, kukka-aiheet saattavat paleltua. Järvenrannat ovat yleensä suojassa ankarilta halloilta, mutta etenkin alavilla mailla on hallanvaara myös kylminä alkukesän öinä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)