Mainos

Tuomen matokuuri

No image
Mainos
Ihmettelin keväällä tuomia, jotka olivat täysin tuo­men­keh­rää­jä­koin kutoman seitin peitossa. Toukat söivät puut leh­det­tö­mik­si.

Eh­tii­kö tuomi kasvattaa uudet lehdet? Miksi toukat eivät kuole syödessään myrkyllistä kasvia? Olen myös kuullut väitteen, että tuomi ja kehrääjäkoi elävät sym­bioo­sis­sa, joten muutaman vuoden välein tapahtuva ”matokuuri” on tuomelle tar­peel­li­nen. Onko se totta?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Tuomi on elänyt tuomenkehrääjäkoin kanssa varmaankin tuhansia vuosia. Toukasta ei näytä olevan puulle haittaa. Onkin kiintoisa näkökohta, että ”matokuurista” olisi puulle jopa hyötyä. Niin voi ollakin.

Lehtensä menettänyt tuomi kasvattaa nopeasti uudet lehdet. Nuoret lehdet tuottavat pääosan kasvin tarvitsemasta ravinnosta, joten ”matokuurissa” voi olla perää. Näin tuomi saa ikään kuin lisää ravintoa kasvuunsa. Asia vaatisi toki tarkempaa tutkimusta. Kasvin myrkyllisyys on myös monisäikeinen juttu. Esimerkiksi kultasadepensas on myrkyllinen ihmiselle, mutta se on suurta herkkua jäniksille. Ihmisruuaksi kelpaava persilja taas on myrkyllistä kanarialinnulle.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)