Mainos

Tuija ruskettuu?

Mainos

Keskeltä tuija-aitaa yksi pensas alkoi ruskettua, kunnes kuoli. Poistimme sen aidasta. Nyt viereinen tuija on alkanut ruskettua samalla tavalla. Leviääkö rus­ket­tu­mi­nen vähitellen koko aitaan?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Tuijan kasvitauteja on tutkittu aika vähän. Taimistoista tiedetään, että tuijalla on kolme sienitautia, jotka ruskettavat ja kuivattavat etenkin nuorten tuijien versoja. Sienitautien tieteelliset nimet ovat Phomopsis juniperovora, Kabatina juniper ja Sclerophoma pythiophila. Niitä voi esiintyä myös katajissa, joista ne voivat siirtyä tuijakasveihin.

Tauteihin ei ole kemiallista torjunta-ainetta. Leikkaa kuolleet versot huolellisesti pois ja hävitä polttamalla. Puhdista pensassakset tai sekatöörit jokaisen versonleikkauksen välillä, ettei tauti leviä eteenpäin. Huolehdi, ettet lannoita pensaita liikaa, varsinkaan typellä. Kuiva aurinkoinen paikka estää myös taudin leviämisen.

Kevättalvi on ollut parina viime vuonna erityisen hankala katajille ja tuijille. Niin sanottu kevätahava polttaa ainavihantien kasvien versoja. Juuret ovat jäässä, ja kevätaurinko kuivattaa versoja, kun ne eivät saa juuristosta vettä. Aurinkoisella paikalla nuoria tuijia kannattaa suojata suoralta auringonvalolta suojaharsolla ahavan estämiseksi.
 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)