Mainos

Syreenin tuholaiset

Mainos

Miksi syreenin lehdet ruskettuvat? Pensaan rungolla kiipeilee usein muurahaisia.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Muurahaiset kertovat, että syreenin lehdillä on lehtikirvoja, joita muurahaiset pitävät lypsylehminä. Kirvat tuottavat makeaa mesikastetta ulosteessaan, ja se on muurahaisten herkkua. Kirvojen imentävioitukset voivat aiheuttaa syreenin lehtien ruskettumisen.

Syreenillä on muitakin tuholaisia. Esimerkiksi monet luteet imevät syreenin lehdiltä kasvinesteitä. Niiden sylki on kasvisoluille tuhoisaa. Luteiden vioitus näkyy usein juuri lehtien ruskettumisena ja selvärajaisina laikkuina. Viime vuosina syreeneissä on yleistynyt kaskaslaji (Igutettix oculatus), jolle ei ole vielä suomenkielistä nimeä. Se viihtyy lehtien alapinnalla. Kaskaan vioitus näkyy pieninä vaaleina pisteinä tai viiruina kasvin lehdillä loppukesästä. Ainakin Helsingin alueella tuholainen on hyvin yleinen.

Yleensä kookkaat puuvartiset kasvit kestävät aika rankkojakin vioituksia. Poikkeuksena ovat nuoret vastaistutetut taimet tai muuten heikentyneet yksilöt, joille tuholaisten aiheuttama stressi voi aiheuttaa vakavia oireita.

Voit yrittää torjua kirvoja vesisuihkulla tai sumuttamalla lehtien alapinnalle 1–2-prosenttista mäntysuopaliuosta. Tiaispöntöt pihapuissa varmistavat, että tehokkaat hyönteissyöjälinnut ruokailevat pihakasvustossa. Linnut vaikuttavat merkittävästi pihan tuholaiskantaan.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)