Mainos

Pitsilehti ja liljapuu kuhisevat ötököitä

No image
Mainos
Kasveissani on muutaman millin pituisia, lähes läpinäkyviä, toukan näköisiä ja vik­ke­lä­jal­kai­sia ötököitä. Mitä ne ovat ja miten pääsen niistä eroon?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
armaa tuholaismääritystä kuvauksestanne ei voiantaa. Olisi tarpeen tietää, ovatko toukat jossakinkasvin osassa, esimerkiksi lehtien alapinnalla,vai pelkästään mullassa. Kuvauksenne sopisi lehtien alapinnallakasvinesteitä imeviin ripsiäisen toukkiin, muttane eivät ole ”vikkeläjalkaisia”, vaan oleilevat yleensä lähespaikoillaan.

Sen sijaan mullan pinnalla voi esiintyä kuvaukseennesopivia toukkia. Tavallisesti ne ovat joko hyppyhäntäisiätai harsosääskiä. Hyppyhäntäisten toukat ovat kokonaankellanvalkoisia tai ruskehtavia ja hyppäävät ruukkuasiirrettäessä äkisti ilmaan. Harsosääskien toukat ovatmustapäisiä, nuorina lähes läpikuultavia, myöhemminvaaleita. Kummastakaan ei ole kasveille paljon haittaa.Hyppyhäntäiset saattavat turmella nuoria siementaimia.Jos harsosääskien toukkia on paljon, ne vioittavat kasvienohuita juuria.

Jos mullassa on harsosääskiä, pitäisi myös aikuisia yksilöitälennellä samassa huoneessa. Aikuiset, muutamanmillin mittaiset harsosääsket muistuttavat pientä kärpästä,minkä vuoksi niitä kutsutaan myös kukkakärpäsiksi taivirheellisesti banaanikärpäsiksi.

Liljapuu ja pitsilehti vaativat tasaista kosteutta, ja vainpintamulta saisi kuivahtaa kastelujenvälillä. Etenkin talvellaliika kastelu on yleistä.

Hyppyhäntäisten ja harsosääskientoukat viihtyvät kosteassamullassa. Kasveja on jokokasteltu liikaa, tai niiden multaon pakkaantunut tiiviiksi.

Hyppyhäntäisten ja harsosääskientoukat häviävät itsestään,kun mullan antaa kuivahtaatai vaihtaa liian tiiviin mullanuuteen. Myös tuholaistentorjunta-aineet tepsivät niihin.Helpointa ne on hävittää aerosolisumutteilla.

Visa Lipponen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)