Mainos

Piikkikruunun kukinta

No image
Mainos
Miksi piikkikruunu ei kuki, vaikka sen emotaimi on kukkinut ahkerasti?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Tyräkkeihin kuuluvia piikkikruunuja on neljänlaisia: piikkikruunu (Euphorbia milii), isopiikkikruunu (E. milii var. splendens), jättipiikkikruunu (E. x lomii) ja tarhapiikkikruunu (Euphorbia Milii-Ryhmä). Kaikki muistuttavat ulkonäöltään toisiaan ja niitä myös hoidetaan samalla tavalla.

Kukkiakseen piikkikruunut vaativat paljon valoa. Talveksi ne kannattaa laittaa eteläikkunalle. Keväästä syksyyn ne voivat olla myös itä- tai länsi-ikkunalla. Auringonpaahdekaan ei haittaa. Talven jälkeen niitä kannattaa suojata eteläikkunalla kaikkein raaimmalta kevätauringolta.

Paras kasvualusta on hyvin salaojitettu hiekansekainen multa, esimerkiksi kaktusmulta. Pintamullan pitäisi kuivahtaa kastelujen välillä. Talven pimeimpinä kuukausina multa saa kuivahtaa vielä enemmän kuin kasvukaudella.

Ruukun materiaalilla ei ole väliä. Sen ratkaisee lähinnä hoitajan kastelutottumukset.

Säännöllinen mieto lannoitus (noin puolet lannoitepurkin kyljessä olevasta suosituksesta) keväästä syksyyn parin viikon välein edesauttaa kukintaa.

Piikkikruunuja pitää lannoittaa varovaisesti, sillä yksi suurimmista kukkimattomuuden syistä on liikalannoitus. Sen seurauksena kasvi kasvattaa vain uusia versoja ja lehtiä.

Jos kasvisi ei edelleenkään kuki, voit antaa sille lannoitetta, jonka fosforipitoisuus on selvästi typpipitoisuutta suurempi.

Lannoitepurkkien kyljessä kerrotaan aina pääravinteiden suhde järjestyksessä typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Sopiva suhde voisi olla esimerkiksi 6–30–30 tai 10–30–15. Tällaisia erikoislannoitteita on kehitetty etenkin orkideoille.

Visa Lipponen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)