Mainos

Perhosorkidean lannoitus?

Mainos
Per­ho­sor­ki­dea­ni on kukkinut vuoden ja pudottaa nyt kukkiaan. Olen lannoittanut or­ki­dea­ra­vin­ne­liu­ok­sel­la joka kolmas viikko. Jatkanko lannoitusta?

Perhoskämmekät (suku Phalaenopsis) voivat kukkia käsittämättömän pitkään. Orkideoille on kehitetty monia lannoitteita, joissa on hieman erilainen koostumus. Osan lannoitteista on tarkoitus saada kasvi kukkimaan ja lisätä kukkien lukumäärää, kun taas osan tavoitteena on lisätä kasvin kasvua. Kasvua lisäävien lannoitteiden tehtävänä on kasvattaa mahdollisimman kookas kasvi, joka lannoituksen lopettamisen jälkeen tavallisesti kukkii itsestään hyvän kasvun ansiosta.

Näiden lisäksi on olemassa yleislannoitteita, joiden on tarkoitus saada kasvi kasvamaan rehevästi sekä muodostamaan kukkia. Kaikkia näitä erilaisia lannoitteita saa myös Suomesta.

Katsopa aivan ensiksi orkidealannoitepurkkisi kyljestä, mihin tarkoitukseen se on kehitetty. Jos lannoitteen on tarkoitus parantaa ja pidentää kukintaa, niin älä siinä tapauksessa enää lannoita sillä. Perhoskämmekkäkin tarvitsee aina välillä tauon kukinnassaan. Koska kukat ovat nyt lakastuneet, on tauon aika. Jos sen sijaan olet lannoittanut sitä yleislannoitteella, jonka on tarkoitus myös lisätä kasvua, niin voit jatkaa lannoitteen käyttämistä purkin kyljen ohjeiden mukaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Perhoskämmeköiden kasvualusta vaihdetaan vain siinä tapauksessa, että se on lahonnut liikaa ja menettänyt ilmavuutensa sekä alkaa pidättää liikaa vettä. Niin kauan kuin kasvualusta on selvästi enemmän kokkareinen kuin sahanpurua muistuttava – eli siinä on selvästi kunnollisia kaarnan palasia – ei yleensä ole mitään hätää. Lahotessaan kaarna muuttuu sahanpurua muistuttavaksi ja alkaa pidättää liikaa vettä. Kun purua on ruukussa enemmän kuin pieninä määrinä siellä täällä, on uudelleenistutuksen aika.

Kun istutat, korvaa kaikki vanha kasvualusta uudella. Istuta kasvi myös jokseenkin entisenkokoiseen ruukkuun äläkä yritä väkisin tunkea ruukun ulkopuolella olevia juuria uuteen kasvualustaan. Perhoskämmeköille on ihan normaalia, että osa juurista kasvaa ruukun ulkopuolelle.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (2)
Viherpiha
18.10.2016

Älä leikkaa uusia kukkavarsia pois. Niiden leikkaaminen ei saa vanhoja kukkavarsia muodostamaan uusia nuppuja. Loppuun kukkinut kukkavarsi kuihtuu pois, tosin se saattaa jäädä myös vihreäksi. Jos päässä näkyy nuppuja, niistä saattaa avautua uusia nuppuja. Jos silmuja ei ole eikä vanha varsi osoita kuihtumisen merkkejä, sen voi kuitenkin katkaista alimman kukan alla olevan silmun yläpuolelta. Silloin vanha varsi saattaa tehdä uuden kukkivan haaran. Perhosorkidea kukkii kyllä aikanaan uudelleen, siihen voi vain toisella kerralla mennä jonkin aikaa, sillä kasvia on tuotantovaiheessa todennäköisesti manipuloitu jotta se on saatu sopivalla hetkellä kukkimaan. Uudelleenkukinta vaatii myös paljon valoa. Myös liika lannoitus saattaa olla syynä kukkimattomuuteen.

Anonyymi
08.10.2016

Mitä pitäisi tehdä uusille, juuresta kasvaville kukkavarsille? Leikata pois ehkä jotta tulisi uusia kukkia vanhaa kukkavarteen?