Mainos

Pelargoni kellastuu

Mainos

Mikä pelargoneja vaivaa? Meillä on kymmeniä vuosia vanha pe­lar­go­ni­kan­ta. Pari vuotta sitten joidenkin yksilöiden lehdet kel­las­tui­vat. Se alkoi leh­ti­ruo­deis­ta, joihin tuli tummia kui­van­nä­köi­siä kohtia. Mitään ötököitä en suu­ren­nus­la­sil­la­kaan nähnyt. Puutarha-aerosoli ei auttanut. Syksyllä hävitin vioittuneet yksilöt ja otin terveestä pistokkaat tälle vuodelle. Kesän puolivälissä nekin alkoivat oireilla samoin. Kas­vuo­lo­suh­teet ja hoito ovat vuosia olleet sa­man­lai­sia.

Pelkän kuvauksesi perusteella en pysty kertomaan, mikä pelargonikantaasi vaivaa. Pelargonit voivat reagoida mainitsemallasi tavalla lähes kaikkeen mahdolliseen, aina hoitovirheistä lähtien.

Pelargoneja vaivaavat monet erilaiset bakteerit, jotka aiheuttavat lehtien kellastumista ja kuihtumista. On mahdollista, että jokin bakteeri on sinunkin kasvissasi. Monet bakteerit eivät aiheuta pelargoneille viileässä mitään oireita, mutta lämpimässä, bakteerien kasvun ollessa voimakkaimmillaan, myös niiden aiheuttamat oireet tulevat esiin. Osa näistä bakteereista elää myös kasvin sisällä olevassa solukossa, joten niitä voi olla valmiina terveeltä näyttävässä pistokkaassa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta tuo on vain arvailua, yhtä hyvin syynä voi olla vaikkapa kuumuuden aiheuttama stressi. Pelargonikantasi on selvästi aikaisemmin viihtynyt sinulla, ja olet varmaan jakanut siitä pistokkaita sukulaisille ja tutuille. Jos omissa yksilöissäsi esiintyy edelleen oireita, niin pyydäpä vastapalvelukseksi itsellesi takaisin pistokas muualle jaetusta yksilöstä. Sen pitäisi olla taudinaiheuttajasta puhdas.

Lue lisää:

21 ihanaa pelargonilajiketta

Näin onnistuu pelargonin lisäys pistokkaasta

Pitääkö pelargoni leikata syksyllä?

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)