Mainos

Orkidean hoito

Mainos
Miten saan orkidean pysymään elossa? Olen noudattanut mukana tullutta ohjetta, mutta siitä huolimatta kasvi pudottaa kukat ja myöhemmin myös lehdet. 

Erilaisia orkideojen luonnonlajeja on noin 30 000. Niiden lisäksi ihminen on jalostanut yli 120 000 erilaista risteymää. Etenkin risteymiä on myynnissä monia erilaisia. Kaikkia orkideoita ei suinkaan hoideta samalla tavalla. Tarkan hoito-ohjeen antamiseksi pitäisi vähintään tietää, mihin sukuun orkidea kuuluu. Orkideojen mukana tulevat lyhyet hoito-ohjeet ovat yleensä aivan liian yleisluontoisia, eivätkä edes välttämättä päde pitkällä aikavälillä Suomen erityislaatuisiin oloihin, nimittäin valoisaan kesään ja pimeään talveen.

Yleisin myynnissä oleva orkidea on perhoskämmekkä (suku Phalaenopsis). Niillä on aina lehdet, ja niitä hoidetaan hieman mehikasvien tapaan. Kasvualusta kastellaan aina perinpohjaisesti, jonka jälkeen sen annetaan kuivahtaa ennen uutta kastelua.

Orkidean kastelu

Parhaiten orkidean kastelutarpeen näkee läpinäkyvästä ruukusta. Kuiva juuri on hopeanharmaa ja riittävästi vettä imenyt juuri on kirkkaanvihreä. Normaali kasteluväli vaihtelee ja sopiva aika kannattaakin katsoa juurista. Siihen vaikuttavat huonelämpötila, valo, kasvualustan tiiviys ja ruukun koko.  

Orkidean kastelu onnistuu helposti upottamalla kasvi ruukkuineen muutamaksi minuutiksi kädenlämpöiseen veteen. Myös päältäpäin voi kastella kannusta, mutta kastele silloinkin kunnolla ja anna alustan kuivahtaa. Tarkista, ettei vettä jää kasvin kasvupisteeseen ja kuivaa tarvittaessa esimerkiksi talouspaperin kulmalla. Jos kasvin lehdet varisevat, on syynä joko liikakastelu tai se, että kasvin kasvupisteeseen lehtien keskelle on jäänyt vettä seisomaan.

Pääsääntöisesti orkideoja voi kastella huoletta kesällä. Talvella on kuitenkin tärkeää tietää, onko orkidealla silloin lepoaika, kuinka ankara se on ja vaatiiko kasvi talvella viileää vai pärjääkö huoneenlämmössä. Nämä kaikki ratkaisevat sen, kuinka juuri kyseistä orkideaa pitää hoitaa, jotta se olisi hengissä vielä talven jälkeenkin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Orkidean talvehtiminen

Orkideoja on runsaimmin saatavilla syksystä kevääseen – eli aikana, jolloin huoneessa olevat lämpöpatterit kuivattavat ja lämmittävät ilmaa. Liian lähelle patteria sijoitettu orkidea kuivattaa helposti nuppunsa ja varistaa kukkansa. Tavallisimmista orkideoista monet puikkokämmekät (suku Dendrobium) varistavat lehtensä pian kukinnan jälkeen. Se on niille täysin normaalia. Ne siirtyvät silloin lepoon ja alkavat kasvattaa taas keväällä uusia lehdellisiä versoja.

Hieman samoin käyttäytyvät myös monet "Cambria"-nimikkeellä myytävät orkideat, joiden – risteymästä hieman riippuen – vanhojen versojen lehdet myös varisevat aikanaan. Yhteistä näille on, että uudet lehdet ja kukinnot kehittyvät uusiin, keväällä kasvuun lähteviin versoihin. Vanhat versot säilyvät lehdettöminä ravintovarastoina, joita orkidea hyödyntää uusien versojen kasvattamisessa.

Video: Vinkit orkidean hoitoon

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (7)
Meilläkotona.fi-toimitus
09.03.2017

Hei!

Kuulostaa hieman siltä, että varteen olisi kasvamassa uusi orkidean taimi. Odottele rauhassa. Jos kyseessä on keiki eli "poikanen", ohjeet sen irrottamiseen löydät jutustamme:
http://www.meillakotona.fi/puutarha/kasvit/orkidean-lisays-keikista

Kirsti
07.03.2017

rkidean kukittua luulin, että varteen tulee uusia kukkanuppuja, mutta niistä tuleekin lehtiä. Miten niiden kanssa toimitaan?

Anette
29.12.2016

Orkidea on minun lempi kukka, minulla on kuusi Orkidea ja eri värisiä

Näytä lisää kommentteja