Mainos

Nurmikko vai kukkaniitty?

No image
Mainos
Meillä on edessä pihan perustaminen vanhalle pel­to­ton­til­le. Muutamat ”asian­tun­ti­jat” väittävät, ettei maahan tarvitse sekoittaa multaa, turvetta tai hiekkaa. Itse ajattelen, että maa on liian tiivis nurmikolle. Entä mikä on kukkaniityn hinta ja mitä sen hoito vaatii verrattuna nurmikkoon? Tonttimme on reilu 2000 neliötä.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Maan laadun saa luotettavimmin selville teettämällä peltomullasta puolueettoman viljavuusanalyysin. Tutkimuksia tekevät mm. Viljavuuspalvelu (015) 320 400 ja Hortilab (06) 347 4250.

Nurmikko tulee perustusvaiheessa edullisemmaksi kuin kukkaniitty ja se on myös helpompi toteuttaa. Peltomulta on liian ravinteikasta niityn kasvualustaksi, joten multaa joudutaan köyhdyttämään runsaalla hiekkalisäyksellä. Lisäksi monivuotiset rikkakasvit on syytä torjua ennen niittykukkien siementen kylvämistä.

Jos on kuitenkin valmis näkemään vaivaa kedon perustamisvaiheessa, niityn hoidossa pääsee vastaisuudessa huomattavasti helpommalla kuin mitä säännöllisesti leikattavan pihanurmen kunnossapidossa. Kukkaketo niitetään yleensä vain pari kertaa kesän aikana. Ensimmäinen niitto tehdään ketokukkien siementen kypsyttyä loppukesällä, toinen juuri ennen talven tuloa. Leikkuujätteet haravoidaan pois, jotta ne eivät maatuessaan lisää maan ravinnepitoisuutta.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)