Mainos

Mustaherukan kirvojen torjunta

Mainos

­Mus­ta­he­ru­koi­den lehdet ovat kellastuneet ja osa niistä on käpristynyt. Lehtien alapinnalla on jotain mustaa mönjää. Satoa näyttäisi tulevan jonkun verran, mutta ei yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Pu­na­he­ru­kois­sa­kin on kirvoja. Liekö sama mus­ta­he­ru­kois­sa­ni­kin? Mitä voin vielä tehdä? Leikkaanko pensaat matalaksi satokauden jälkeen?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Lehtikirvat aiheuttavat herukkapensaiden lehtien käpertymistä ja kellastumista. Ne erittävät runsaasti mesikastetta, joka tahrii marjoja ja muodostaa kasvualustan nokihärmäsienelle. Se näkyy mustana peitteenä lehdillä.

Kirvojen lisääntymismahdollisuuksia voi vähentää rikkakasvien torjunnalla, sillä lähes kaikki kirvalajit tarvitsevat lisääntymiskierrossaan väli-isäntiä. Lehtikirvat talvehtivat herukoiden oksissa kiiltävän mustina talvimunina.

Alkuvuodesta kannattaa käännellä oksia, ja pahiten saastuneet oksat voi leikata pois ja hävittää. Jos talvehtivia munia on runsaasti ympäri pensasta, voidaan pensaille tehdä varhaiskevätruiskutus. Myöhemmin keväällä torjunta on mahdollista yleistorjunta-aineilla ennen kukintaa tai kukinnan jälkeen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)