Mainos

Maljaköynnöksen hoito

Mainos
Miten hoidan mal­ja­köyn­nös­tä?

Maljaköynnös (suku Mandevilla) kuuluu hankalimpiin huonekasveihimme. Kunnolla viihtyäkseen se vaatii korkean ilmankosteuden läpi vuoden ja talvella lepoajan 13–18 asteessa.

Sumuta kasviasi mahdollisimman usein. Kuivassa huoneilmassa maljaköynnökstä vaivaavat usein vihannespunkit. Maljaköynnös vaatii paljon valoa läpi vuoden, mutta kesällä se pitää suojata paahteisimmalta keskipäivän auringolta.

Kastelu ja lannoitus

Keväästä syksyyn maljaköynnöksen multa ei koskaan saa kuivua korpuksi. Kesällä päivittäinen kastelu voi olla tarpeen. Maljaköynnös ei kuitenkaan siedä jatkuvaa märkyyttä, joten anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Lannoita kasvia viikon parin välein keväästä kukinnan päättymiseen saakka.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Maljaköynnöksen talvetus

Maljaköynnös ostetaan usein kertakäyttökasviksi, joka heitetään kukinnan jälkeen pois. Sen voi kuitenkin talvettaa viileässä.

  • Varo liikakastelua ja anna koko mullan kuivahtaa kastelujen välillä.
  • Leikkaa maljaköynnöstä voimakkaasti keväällä.
  • Hyväkuntoisista latvoista saat pistokkaita. Ne juurtuvat melko helposti suoraan multaan pistettyinä läpinäkyvän muovihupun alla. Pistokkaita voi ottaa pitkin kesää syksyyn saakka. Kannattaa ottaa syksyllä pari varapistokasta kasvatukseen, jos emokasvi sattuisi talven aikana kuolemaan.

 

Lue lisää:

Miten poistan ötökät maljaköynnöksestä?

Miksi maljaköynnöksen nuput putoilevat?

Huonekasvien kasvatus

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (3)
Tarja virvonen
02.11.2016

Minun maljköynnös kukkii kokoajan.tänään otin sisälle.ihan mahtava yksilö.köynnöksiä paljon.olen kastellut kahvinporoilla harvakseltaan.

Viherpiha
17.10.2016

Voit yrittää kasvin talvetusta jutun ohjeiden mukaan eli siirrä paleltunut kasvi viileään, pakkasettomaan paikkaan. Jos kaikki versot paleltuivat, kastelun on oltava hyvin niukkaa talven ajan. Vaikea sanoa, mikä juuriston kunto on paleltumisen jäljiltä ja riittääkö siinä kasvuvoimaa, mutta aina kannattaa yrittää, jos vain kärsivällisyyttä riittää ja sopiva talvetuspaikka löytyy.

Laura
08.10.2016

Maljaköynnökseni paleltui ulkona. Onko se entinen vai onko sillä vie keväällä ku sen leikkaa mahdollisuus kasvaa uudestaan?