Mainos

Limoviikunan värimuutos

No image
Mainos
Miksi kir­ja­va­leh­ti­nen limoviikuna muuttui yk­si­vä­ri­sek­si?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Monilla valkokirjavalehtisillä kasveilla voi joskus käydä niin, että lehtien kirjavuus katoaa ja lehdet muuttuvat yksivärisen vihreiksi. Kasvinne eivät siis ole risteytyneet keskenään.

Luonnossa monet kasvilajit ovat luontaisesti kirjavalehtisiä. Silloin kyse on perinnöllisestä ominaisuudesta, joka periytyy kaikille jälkeläisille.

Tämän lisäksi monilla kasveilla tapahtuu mutaatioita, joissa normaalisti puhtaan vihreitä lehtiä kasvattavat lajit alkavat yhtäkkiä kasvattaa eriasteisen kirjavia lehtiä.

Yleensä tällaisen mutaation seurauksena lehtivihreä katoaa osasta lehteä ja lehti muuttuu valkokirjavaksi. Tällainen mutaatio voi syntyä kasvin pölytyksen yhteydessä, jolloin siemenestä kasvanut kasvi on alun alkujaankin kirjavalehtinen.

Mutaatio voi myös tapahtua kasvin uusia lehtiä ja versoja kasvattavassa kärkikasvusolukossa. Silloin vain uudet, mutaation syntymisen jälkeen kasvaneet kasvinosat ovat kirjavalehtisiä. Vanhat lehdet säilyvät vihreinä.

Mutaatio voi tapahtua myös toisin päin, eli kirjavalehtinen kasvi voi yhtäkkiä alkaa kasvattaa puhtaan vihreitä lehtiä.

Alun alkujaan kirjavalehtinen limoviikunanne on syntynyt kärkikasvusolukon mutaation seurauksena vihreälehtisestä yksilöstä. Kasvinne yhden haaran kärkikasvusolukossa on tapahtunut takaisinmutaatio, jonka seurauksena yksi versoista on alkanut jälleen kasvattaa lajille ominaisia puhtaan vihreitä lehtiä.

Kirjavalehtisiä mutaatioita syntyy toki myös kukkaviljelmillä. Ehkäpä kaikki nykyisin viljellyt kirjavalehtiset limoviikunalajikkeet ovat peräisin kauppapuutarhoilta.

Joillakin kasveilla kirjavat lehdet voivat muuttua vihreiksi, jos kasveja pidetään liian hämärässä. Tästä ei kuitenkaan teidän tapauksessanne ole kyse.

Visa Lipponen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)