Mainos

Laikkuja ruusussa

No image
Mainos
Istutin monta vuotta sitten mökinruusun pihalleni. Se ei kuitenkaan näytä viihtyvän, sillä varren pintaan tulee orans­sin­kel­tai­sia läiskiä. Aivan kuin läiskät olisi maalattu tar­koi­tuk­sel­la. Mistä läiskät johtuvat? Voiko ruusun pelastaa?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Ruusussanne on ruusunruostesientä, joka on yleistä varsinkin kotimaisilla luonnonruusuilla ja niiden lajikkeilla. Ruusunruoste on yleinen myös muualta kotoisin olevilla ruusulajeilla ja -lajikkeilla.

Ruostesieni aiheuttaa keltaisia laikkuja lehtiin, kiulukoihin ja varsiin. Myöhemmin kesällä se aiheuttaa lehtien varisemista.

En ole nähnyt, että ruusupensas olisi kuollut tautiin, mutta kasvi saattaa olla varsin sairaan näköinen ja huonosti kukkiva.

Ruusunruostetta on vaikea torjua kemiallisesti. Pahoin saastuneet oksat on syytä leikata pois, sillä ne useimmiten kuihtuvat. Muuten sienten itiöt leviävät niistä terveisiin oksiin.

Ruosteen esiintyminen vaihtelee vuosittain. Toisinaan sitä on runsaasti, mutta toisina vuosina sitä tuskin näkee.

Olen nähnyt punalehtiruusun, joka on ollut vuosikymmenien ajan ruusunruosteen vaivaama. Pensas ei ole kuitenkaan kuollut, sillä se on kasvattanut jatkuvasti uusia, voimakkaita versoja.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)