Mainos

Kiinanruusun muodonmuutos

Mainos

Miksi ja miten vanha kiinanruusu muuttaa muo­to­aan?­Kah­dek­san vuotta vanhan ker­rot­tu­kuk­kai­sen kiinanruusun kukat ovat muuttuneet yk­sin­ker­tai­sik­si. Väri on vaihtunut lo­hen­pu­nai­ses­ta tum­man­pu­nai­sek­si.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinanruusussa (Hibiscus rosa-sinensis) on voinut tapahtua mutaatio, joka on muuttanut kukkien värin ja kerrannaisuuden.

Toinen vaihtoehto vaatii pidemmän selityksen. Kiinanruusut ovat pitkälle jalostettuja, ja useimpien perimässä on sekä eriväristen että yksinkertaisten ja kerrottujen kukkien geenejä. Joskus näillä pitkälle jalostetuilla kasveilla voi käydä niin, että jokin aikaisemmin toimimaton geeni kytkeytyy päälle tai muiden geenien kanssa yhdessä toiminut geeni alkaa dominoida. Se ikään kuin ottaa vallan ja alkaa määrätä, millaisia kukista tulee. Näin kukan väri ja kerrannaisuus voivat yhtäkkiä muuttua.

Kiinanruusun alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. Siitä kuitenkin ollaan yhtä mieltä, että alkuperäinen villimuoto olisi ollut kukiltaan yksinkertainen ja tummanpunainen.

Visa Lipponen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)