Mainos

Jukkapalmu eli kiiltojukka kellastuu

Mainos

Noin 8-vuotias, kol­mi­haa­rai­nen kasvi on al­ta­kas­te­lu­ruu­kus­sa. Lehdet kellastuvat alhaalta päin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kiiltojukkaa myydään usein virheellisesti jukkapalmun nimellä, vaikka kasvilla ei ole mitään tekemistä aitojen palmujen kanssa.

Lehtien kellastuminen johtunee siitä, että kasvatat kiiltojukkaa altakasteluruukussa. Altakasteluruukku ei ole väärä ruukun valinta, sillä kiiltojukka sopeutuu siihenkin. Se ei kuitenkaan siedä sitä, että kasvualusta ei pääse välillä kuivahtamaan. Liian kauan kosteana pysyvä multa mädännyttää osan juurista, ja tämä näkyy kasvissa ensimmäisenä alimpien lehtien runsaana kellastumisena.

Kasvata kiiltojukkaa altakasteluruukussa kuin kasvattaisit normaalissakin ruukussa – eli anna mullan kuivahtaa, ennen kuin lisäät kastelusäiliöön vettä.

Kiiltojukankaan lehdet eivät ole ikuisia, vaan aikanaan kellastuvat vanhuuttaan. Lehdet voivat kellastua yksitellen pitkin vuotta, mutta joskus käy niin, että syksyllä valon määrän vähetessä niitä kellastuu useita, jopa 3–5 kerralla. Siitä ei kuitenkaan pidä olla huolissaan, sillä kasvi vain reagoi vähentyneeseen valoon kellastuttamalla osan vanhoista lehdistään hieman normaalia aikaisemmin.

Kiiltojukan tieteellinen nimistö on kokenut useita muutoksia. Nykyään sen nimeksi hyväksytään Yucca gigantea, mutta internetistä löytyy kasvista yhtä lailla tietoa myös synonyymeillä Y. guatemalensis ja Y. elephantipes.
 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (1)
pirkko lehtola
22.01.2016

minulla on 3kaunista kiiltojukkaa,jotka kellastuvat pimeään aikaan,kerään kellastuneet lehdet päivittäin,keväällä jukat siirretään suihkun kautta,osa mullasta vaihdettuna,eteiä parvekkeelle ja kastellaan tavallisella vihrerlannotteella tarv. siellä ne tuuheutuvat koko kesän.ruskettuneet lehden kärjet leikkaan viistosti pois.