Mainos

Haaveena kurjenmiekat

No image
Mainos
Olen nähnyt kur­jen­miek­ko­ja kasvavan vedessä. Miten syvään veteen ne voi istuttaa? Pohja on savea, mutaa ja hiekkaa.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Keltakurjenmiekka Iris pseudacorus on meillä alkuaan luonnonvarainen rantakasvi, jota kasvaa harvinaisena Pohjois-Pohjanmaalle asti. Laji viihtyy joko aivan veden partaalla tai matalassa vedessä, joten sitä ei ole tarpeen istuttaa syvälle.

Kurjenmiekka kukkii säännöllisesti ja runsaasti, jos maa on ravinteikasta savi- tai mutamaata. Joskus sitä näkee siirretyn kesämökin rantaan, jossa maaperä on liian laihaa ja vesi hapanta. Tällaisissa paikoissa se tuskin pysyy kauan hengissä.

Keltakurjenmiekka näyttää viihtyvän muuallakin puutarhassa, kunhan maaperä on multavaa savea. Tosin se ei kuki joka vuosi.

Keltakurjenmiekka on arvokas kasvi perennaryhmässä, sillä sen pitkät nauhamaiset lehdet pysyvät komeina koko kesän. Loppukesästä niihin ei tule rumentavaa laikkutautia, kuten tarhakurjenmiekoille, aiemmin saksankurjenmiekoiksi kutsutuille lajikkeille.

Samanlaisilla paikoilla voidaan kasvattaa Virossa ja muualla Itä-Euroopassa luonnonvaraista siperiankurjenmiekkaa Iris sibirica. Se sietää ajoittain kuivuuttakin, joten siitä on tullut suosittu kasvi myös perennaistutuksiin.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)