Mainos

Kuutio, kotilo ja muut kaikkien aikojen kohutalot

Mainos
Näistä taloista asun­to­mes­su­kan­sa on vuosien varrella kohissut. Syynä on yleensä ollut erikoinen ulkomuoto, kokeelliset ratkaisut tai kuuluisa omistaja. Yhdessä kohteessa oli jopa pommiuhka. 

Tuusula 1970, tasakatto

Ensimmäiset asuntomessut esittelivät suomalaisille tasakattoisen bungalow-talon, joka herätti paljon keskustelua. Lehtinen & Laine Oy:n näytteille asettama talo oli elementtirakenteinen, sen julkisivu oli puuta ja lämmitysmuotona toimi suora sähkölämmitys. Talon kattorakenne muutettiin kaltevaksi 1980-luvulla. 

Turku 1988, terästalo

Turun asuntomessujen suurin vetonaula oli Ruukin teräksinen pientalo Futurium, jonka suunnitteli arkkitehti Antti Katajamäki. Se herätti huomiota materiaalinsa ja erikoisen, kaarihallia muistuttavan ulkomuotonsa vuoksi.

Pietarsaari 1994, perinnetalo

Kannustalon Ainola oli messujen suursuosikki ja aloitti näihin päiviin jatkuneen perinnetalojen trendin. Se suunniteltiin kolmen 1900-luvun alun huvilan mallin mukaisesti niin, että mittasuhteet olivat perinteiset mutta huonejako oli moderni. Ainolan sanotaan olevan 90-luvun eniten rakentamisen trendeihin vaikuttanut talomalli. 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Ylöjärvi 1996, pommiuhka hirsilinnassa 

TV-kasvo Raija Pellin hirsitalo sai ehdottomasti eniten huomiota Ylöjärven messuilla. Pelli sai rakentamisvaiheessa uhkailuja kirjeitse ja puhelimitse, ja myöhemmin keväällä talo uhattiin kahdesti räjäyttää. Asialla olivat Poliisi-tv:n jutuista raivostuneet rikolliset. Honkarakenteen Aurinkolinnasta tuli kuitenkin messuvieraiden suosikki.

Lappeenranta 1999, punainen kuutio

Kotini Europa Oy:n näytteille asettama ja Stefan Lindforsin suunnittelema Qubico toimitettiin puuelementteinä, joiden sisällä kiersivät sähkö ja vesi. Sinkun asunnoksi suunniteltu talo oli sisältä yhtä tilaa, ja siinä oli sauna ja kattoterassi. Qubico sai valtavasti huomiota ja jakoi mielipiteitä. Osa piti sitä törkeänä, osa upeana. 

Tuusula 2000, liikkuvat huonetilat

Suomen Asuntomessujen näytteille asettama Villa 2000 oli koetalo, jonka suunnittelussa oli mukana muun muassa VTT. Erikoisuus oli talon muunneltavuus, eli rakennus saatiin jaettua yksinkertaisilla seinärakenteilla kolmeksi eri asunnoksi. Kiskoilla liikkuva sauna oli jotain aivan uutta. Talossa oli myös aurinkopaneelit.

Espoo 2006, kotilo​

Messuvieraiden huomion kiinnitti talon erikoinen muoto, josta suunnittelija, arkkitehti Olavi Koponen käytti sanaa ”shokeeraava”. Hänen ajatuksenaan oli, että ihminen elää kotiaan kokonaisuutena. Niinpä molemmat kerrokset olivat yhtä tilaa, ja vain wc oli erotettu ovella. Kotilo oli paanutalo: sen pinta on siperianlehtikuusta ja sisäpuoli oli verhoiltu haapapäreellä.

Valkeakoski 2009, motoristin kivikartano

Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallion rakennuttama kartanomainen, kolmikerroksinen kivitalo erottui jo pelkästään kokonsa puolesta. Jämerä Kivitalojen Lapillin huoneistoala oli 374 neliötä, ja siinä oli kuusi huonetta, keittiö, kodinhoitohuone sekä sauna. Talossa oli näyttävä portaikko, kaarevia erkkereitä, ylellinen saunaosasto, oma baari ja palkintohuone.

Kuvat: A-lehtien kuva-arkisto, Suomen Asuntomessut ja talotehtaat

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)